Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

Kultúra Napja 2012

Borsodnádasdon 2012. január 20-án délután ünnepelték az ÁMK Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében a Magyar Kultúra Napját.

Kormos Krisztián polgármester úr ünnepi köszöntője után átadásra kerültek a Borsodnádasdi Kultúráért emléklapok és emlékplakettek. A diák kategóriában Boza Bence, az aktívban a molnárkalács sütő Boszorkánykonyha, a nyugdíjas kategóriában pedig a Négy Évszak irodalmi kör lett a díjazott!
A műsorban szereplő valamennyi előadó sokat tett a város kulturális életében.
A rendezvény végén megnyitásra került az eltelt 10 év Magyar Kultúranapi ünnepségeiről készült fotókiállítás és képzőművészeti rajzpályázat.
 

A Föld napja Borsodnádasdon

A "Föld napja"  alkalmából a Magyar Közút Nonprofit ZRT. és a Borsodnádasd Városi Önkormányzat együttműködve 2011. április 21-én külterületi szemétgyűjtési akciót tartott. A városunk határában összegyűjtött 32 zsák szemét elszállításáról a Magyar Közút NZRT. gondoskodott. 25 fő közfoglalkoztatott dolgozott a 25.sz főközlekedési útvonal, és a 2507.sz útvonal Borsodnádasd közigazgatási határain belül eső részén a nap folyamán. Sajnos a szemét folyamatosan újra fog termelődni, ezért próbálunk még sok ilyen szemétgyűjtő akciót szervezni. Ezzel is felhívva a figyelmet környezetünk tisztán tartásának a fontosságára.


Borsodnádasdi Őszirózsák

Az elmúlt napokban ünnepelte csoportunk a 10. születés napját. Az eseményen köszöntötte az ünnepelteket Kormos Krisztián városunk polgármestere és Teszárovics Miklós a B-A-Z Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke. A művelődési ház a 10 év eseményeit megörökítő fotókiállítást rendezett. Ezt követően a helyi fiatalok kis műsorral kedveskedtek, majd a járdánházi Vadvirág Asszonykórus dalcsokorja következett.

2000-ben Kovács Valéria lelkes szervező munkájának eredményeképpen megalakult az Őszirózsák Nyugdíjas Klub, mely egy hónap alatt 15 főre bővült. Programjaik között szerepel a közös kirándulás, tornázás, bográcsozás és szalonnasütés. Tanították az iskolásokat főzésre, varrásra, hímzésre, molnárkalács sütésre, stb. Eleinte csak a maguk szórakoztatására énekeltek. A későbbiekben Pallaginé Érsek Zsuzsanna énektanárnő szakmai irányításával már helyi rendezvényeken is felléptek. 2003-tól a szomszédos településeken is bemutatkoztak. Pár éve rendszeres fellépői a Nemzedékek Találkozójának és az Országos Nyugdíjas Találkozóra is meghívást kaptak. 2004-ben elnyerték a „Borsodnádasdi Kultúráért” emlékplakettet. Fő céljuk a népi hagyományok ápolása és népdalkincsünk megőrzése, átadása.Varga Attila kulturális menedzser

 {gallery}oszirozsak{/gallery}

  

Mikulás 2010

A borsodnádasdi gyerekekhez már pénteken eljött a Mikulás.
Az ózdi Bárka Színpad hozta el nekik a Borsodnádasd Város Önkormányzatának ajándékát.

{gallery}mikulas_2010{/gallery}

Idősek napja

Kormos Krisztián köszöntötte a város idősebb korosztályát az idősek napja alkalmából, melyre ez alkalommal is sokan eljöttek.

Időskorúak Országos Színjátszó Találkozója

A Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége és a Pedagógiai és Közművelődési Intézmény (PKI) közös szervezésében zajló kétnapos rendezvényen  fellépett  színjátszó csoportok között szerepelt az   Őszirózsák Asszonykórus és  a Botcsinálta Komédiások.

 

100. éves a BLASE

Jubileumi, ünnepi műsorokkal emlékeztek a Borsodnádasdi Labdarúgó Sportegyesület megalakulásának 100. évfordulójára a megyei II. osztály Keleti-csoportjában szereplő klub képviselői.

Az eseményen részt vett Riz Gábor országgyűlési képviselő, valamint Jakab Gábor, a Helasz elnöke is.
– A program részeként szerepelt emléktábla-avatás a már elhunyt sportolók, sportvezetők tiszteletére, továbbá felléptek a helyi Montázs Mazsorett csoport tagjai is. A fő eseményt a helyi vegyes csapat, valamint a Parlament SE barátságos mérkőzése jelentette – tájékoztatott Kormos Gyula, a BLASE elnöke.

{gallery}100_eves_blase{/gallery}


 

Nemzedékek Találkozója 2010.

2010. szeptember  11.-én rendezték Tiszaújvárosban a Nemzedékek Találkozóját.
Borsodnádasdról az Őszirózsák Asszonykórus és Érsek Ágnes népdalénekes lépett színpadra.

{gallery}nemzedekek_talalkozoja{/gallery}


 

"Barkóföldi mesterek" c. kiállítás Borsodnádasdon

Papp Anna polgármester ünnepélyes keretek között köszöntötte  körünkben Olaszországból, Nagy-Britanniából, Norvégiából érkezett vendégeinket, az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület polgármestereit, tagjait. A mai napon városunk adott helyet a Barkóság mesterei kiállításnak.  
Mit is jelent a Barkóság?
A térség szülöttjének, a mai magyar néprajz egyik meghatározó alakjának, Paládi-Kovács Attilának a kutatása alapján a 18. század végén a 10. magyar huszárezred toborzási körzete volt a ma Barkóságként ismert terület. A huszárezred vezetőjét Barco Vince tábornoknak, katonáit pedig „barkó huszároknak” nevezték. Logikusnak tűnik tehát, hogy innen ered a térség elnevezése.  A Barkósághoz tartozó települések lakói római katolikus vallásúak voltak. Kultúrájuk, tárgyi emlékeik sokkal színesebbek, mint a gömöri rész református vallású településein élőké. A magyar népi kultúrában az itt készült kézimunkák egyedi, finom színeikkel, jellegzetes rózsamintáikkal tűnnek ki.
Jelen kiállításon törekedtünk arra, hogy a LEADER HACS Barkósághoz tartozó térségében élő alkotók, kézművesek alkotásait minél színesebben mutassuk be. Örömömre szolgál, hogy nemcsak az alkotásokat, de alkotóikat is körünkben üdvözölhetjük, így személyes beszélgetésre, ismerkedésre is lehetőség nyílik.
Tárlatunk nagyon sokrétű, a barkóföld szinte valamennyi népművészeti, iparművészeti ágát bemutatja az idelátogatónak.
Vannak kisplasztikák, textilképek, kerámiák, gobelinek, festmények, grafikák, hímzések, fafaragások, fegyverek, ékszerek, használati tárgyak és pecswörk. Ezek a csodálatos alkotások hűen tükrözik Borsodnádasd és térsége népművészeti gazdagságát.    
Ezt követően a vendégek megtekintették a térségi kézművesek munkáiból a kiállítást, meghallgathatták a Borsodnádasdi és Borsodszentgyörgyi kórus énekeit.
 

{gallery}barkofoldi_mesterek{/gallery}

Ön itt van: Home Városunk Rendezvények
X

Right Click

No right click