Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

Rendezvények

"Barkóföldi mesterek" c. kiállítás Borsodnádasdon

Papp Anna polgármester ünnepélyes keretek között köszöntötte  körünkben Olaszországból, Nagy-Britanniából, Norvégiából érkezett vendégeinket, az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület polgármestereit, tagjait. A mai napon városunk adott helyet a Barkóság mesterei kiállításnak.  
Mit is jelent a Barkóság?
A térség szülöttjének, a mai magyar néprajz egyik meghatározó alakjának, Paládi-Kovács Attilának a kutatása alapján a 18. század végén a 10. magyar huszárezred toborzási körzete volt a ma Barkóságként ismert terület. A huszárezred vezetőjét Barco Vince tábornoknak, katonáit pedig „barkó huszároknak” nevezték. Logikusnak tűnik tehát, hogy innen ered a térség elnevezése.  A Barkósághoz tartozó települések lakói római katolikus vallásúak voltak. Kultúrájuk, tárgyi emlékeik sokkal színesebbek, mint a gömöri rész református vallású településein élőké. A magyar népi kultúrában az itt készült kézimunkák egyedi, finom színeikkel, jellegzetes rózsamintáikkal tűnnek ki.
Jelen kiállításon törekedtünk arra, hogy a LEADER HACS Barkósághoz tartozó térségében élő alkotók, kézművesek alkotásait minél színesebben mutassuk be. Örömömre szolgál, hogy nemcsak az alkotásokat, de alkotóikat is körünkben üdvözölhetjük, így személyes beszélgetésre, ismerkedésre is lehetőség nyílik.
Tárlatunk nagyon sokrétű, a barkóföld szinte valamennyi népművészeti, iparművészeti ágát bemutatja az idelátogatónak.
Vannak kisplasztikák, textilképek, kerámiák, gobelinek, festmények, grafikák, hímzések, fafaragások, fegyverek, ékszerek, használati tárgyak és pecswörk. Ezek a csodálatos alkotások hűen tükrözik Borsodnádasd és térsége népművészeti gazdagságát.    
Ezt követően a vendégek megtekintették a térségi kézművesek munkáiból a kiállítást, meghallgathatták a Borsodnádasdi és Borsodszentgyörgyi kórus énekeit.
 

{gallery}barkofoldi_mesterek{/gallery}

Ön itt van: Home Városunk Rendezvények "Barkóföldi mesterek" c. kiállítás Borsodnádasdon
X

Right Click

No right click