Pályázatok

TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00015 ÉMO5 – KEHOP-2.2.2-15-2015-00036 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

IPR-14

Karácsonyváró nyílt délelőtt az óvodában

FELJEGYZÉS

Karácsonyváró nyílt délelőtt az óvodában
2014.12.17.

Óvodánkban már hagyománnyá  vált a Karácsonyváró nyílt délelőtt megrendezése. Ezek az összejövetelek mindig meghitt hangulatban telnek el. A közös programok lehetőséget teremtenek a család és az óvoda közötti kapcsolat elmélyítésére, nevelési elveink közlésére. Azt tapasztaltuk, hogy az ilyen jellegű együttlétek, a közös munka az összetartozás élményét fokozottabban erősítik, és a gyerekek sokirányú fejlesztését, fejlődését (motoros, értelmi,érzelmi,akarati,szocializációs és anyanyelvi képességek) elősegítik. Ezért szorgalmazzuk minden évben  az ilyen programok megvalósítását.

A nyílt napot lázas készülődés előzte meg. A kollektívánk a tervezgetést követően, mindent előkészített a barkácsoláshoz és a műsorhoz (eszközök,anyagok,díszek,jelmezek).  Az utolsó napokban elpróbáltuk a gyerekekkel  az ünnepre hangoló műsort. Az elkészült gyerekmunkákat tetszetősen elrendeztük a faliújságokon, polcokon, élősarkokban. A finomságokat ízlésesen elhelyeztük tányérokon a gyerekekkel, a vendégek és saját magunk számára. Az ünnepi üdvözlő lapokról sem feledkeztünk meg, ami egyben meghívóként is szolgált, ezt igyekeztünk időben eljuttatni a szülőknek.

Az adott napon, minden csoportban, nagy létszámban jelentek meg a szülők. Sajnos most is előfordult, hogy néhány gyerekhez nem tudott eljönni senki. Ezekre a gyerekekre fokozottabban odafigyeltünk, és számukra jobban előkészítettük a barkácsolást.

Először minden csoportban karácsonyra hangoló műsorral kedveskedtek a vendégeknek.  Nagyon jó volt látni a gyerekek odaadó igyekezetét, lelkesedését és a szülők érdeklődését, örömét.

Ezt követte a furulyakoncert meghallgatása a tornateremben, ami igazi meglepetés volt  mindenki számára, hiszen nem sokkal a koncert előtt tájékoztattuk a gyerekeket és a vendégeket erről a programról. A VIVA Furulya Együttes műsora nagy élményt nyújtott mindenki számára.

Ezek után vendégek megkínálása és a gyerekek tízóraija következett a csoportokban. A tányérokról aszalt gyümölcsöket, szaloncukrokat, szomjoltóként pedig málnaszörpöt  fogyaszthattak a jelenlévők.

Kis pihenő és beszélgetés után kezdődött a barkácsolás. Mindegyik csoportban más-más barkácsolási lehetőségeket kínáltak fel az óvónők. Mindenki igyekezett olyan dolgokat kitalálni, amit nem túl nehéz  kivitelezni a szülők számára, hogy így sikerélményhez tudjuk  őket juttatni. A gyerekek együtt tevékenykedtek szüleikkel, nagyszüleikkel. Szemet gyönyörködtető és szívet  melengető látvány volt, amikor az apró kezeket a felnőtt kezek segítették. A felnőttek  újra gyerekekké váltak egy rövid időre. A kisgyerekeknek nagy örömet jelentett, hogy a díszeket ők és a hozzátartozójuk  készítették és az a tény, hogy ezeket  az alkotásokat haza is vihették. Természetesen próbáltunk mindenben a segítségükre lenni a tevékenységek közben.  Azt láttuk, hogy minden lehetőséget próbálnak kihasználni, és minél több dolgot igyekeznek elkészíteni. Azok a gyerekek  is belefogtak a barkácsolásba,  akikhez  nem jött el senki, nekik több segítséget próbáltunk nyújtani.

Biztosítottunk lehetőséget és teret a szabad játékra is, amit igénybe is vettek a gyerekek.

Minden csoport  készült tartalék ötletekkel,tevékenységi lehetőségekkel, arra az esetre, ha esetleg szükség lenne rá.

Azt figyeltük meg, hogy a szülők egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek ezekre az alkalmakra, és szívesen eltöltenek  néhány órát az óvodában gyermekükkel. A gyerekek   örömmel adták elő műsorukat,  és aktívan vettek részt a barkácsolásban, s a tevékenységek közben intenzíven,sokoldalúan  fejlődtek.

karacsonyi nyilt nap1 karacsonyi nyilt nap2 karacsonyi nyilt nap3 karacsonyi nyilt nap4

Borsodnádasd, 2014. 12. 17.

Érsekné Kovács Mária

Ön itt van: Home Intézmények Mesekert Óvoda Integrációs program az óvodában IPR-14 Karácsonyváró nyílt délelőtt az óvodában
X

Right Click

No right click