Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00015

Nádasdi Molnárkalács

A molnárkalács borsodnádasdi hagyománya

Településünk élő népszokása a molnárkalács ostya sütése. A sült tészta eredete, formája, készítési módja alapján általánosságban a római katolikus liturgia kellékeként használt ostyával rokon.

molnarkalacs 600px

A molnárkalács alapanyaga liszt, só és víz, de a nép javítandó a tápértékét zsírral, vajjal, tejjel, tojással, cukorral, tejföllel, alkalmanként ízesítőanyagokkal (dió, mák, sajt) dúsította a tésztát. Népszerűségéhez hozzájárulhatott az a tény is, hogy bár elkészítése időigényes és fáradtságos, viszonylag olcsó alapanyagai a paraszti háztartásokban mind megtalálhatóak voltak. A kész sütemény pedig sokáig elállt minőségének romlása nélkül. A múltban a sütést különbözőalkalmakhoz kötötték: karácsony, Luca-nap, fonó, nagyböjt, lagzi, gyermekágyas meglátogatása. A molnárkalácsot sohasem főfogásként, hanem más, laktató étel után fogyasztották.

sutovasak 600px

Előállítását kerek (14-21 cm átmérőjű), egyedi motívumokkal díszített, ollószerűen nyitható, 5-7 kg súlyú sütővassal végzik. Az országban többfelé ismerik, de Borsodnádasdon kiemelkedően nagy a sütővasak előfordulása. Ennek oka, hogy a helyi Lemezgyár létrejötte (1864) után a kétlaki (paraszti és ipari tevékenységet egyaránt folytató) munkások elegendő alapanyaghoz, szakértelemhez, gépekhez jutottak, amelyek segítségével megerősítették a hagyományt.

A sütővasak valamennyi családban más-más mintát, szöveget hordoznak, ezért néprajzi szempontból különlegesen figyelemre méltóak. A motívumok körében gyakoriak a vallásos élet (Hit, Remény, Szeretet, kereszt, kehely, angyal, bárány, templom, jelmondat, Dávid-csillag), a szerelem, házasság (szív, gyűrű, lagzis tál), államiság (koronás középcímer, Kossuth-címer, település, család címere) jelképei. A borsodnádasdi molnárkalács sütővasakon a legnépszerűbb rajzok a környező növény- (tulipán, nefelejcs, margaréta, rózsa, napraforgó, pipacs, vadrózsa, hóvirág, búzavirág, fenyő, tölgy, bükk) és állatvilágot (kígyó, kacsa, ló, juh, madár) mutatják be. Az ipartörténet jelképei (szerszámok, gyárépület, közlekedési eszközök) mellett a készíttetők nagy gondot fordítottak nevük, településük és a készítés időpontjának rögzítésére is a sütővasukon.

Borsodnádasd Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésekre. Az egykori Védőnői Szolgálat épületében alakította ki a több évtizedes hagyománnyal bíró molnárkalács sütés új helyszínét, a Molnárkalács Házat. Az Önkormányzathoz csatlakozott A Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület is. A közös fejlesztés célja a települési szolgáltatások bővítése, a molnárkalács sütés hagyományának megőrzése, ápolása, bemutatása és a molnárkalácsnak, mint helyi terméknek az előállításához, terjesztéséhez szükséges technológia és eszközök beszerzése.

molnarkalacs haz regi 600px

A korábbi Molnárkalács Ház 2015-ben épült, a tradicionális kézi sütés mellett lehetőség nyílt a gépi gyártásra, így a borsodnádasdi molnárkalács ostya bekerült a kereskedelmi forgalomba, sikere azóta is töretlen, a mini üzem azonban kinőtte magát, így szükséges volt a fejlesztés.

A Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési programcsomagról szóló 1403/2019. (VII. 5.) határozatban, valamint a „Felzárkózó települések” és a gazdaságélénkítő program folytatása érdekében teendő további intézkedésekről szóló 1186/2020. (IV. 28.) Korm. határozatban foglaltak alapján lehetőség nyílt a település gazdasági és munkaerő-piaci hátrányainak csökkentésére, a gazdaság élénkítésére és a felzárkóztatására.

Borsodnádasd Város Önkormányzata a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII.31.) Korm. rendelet alapján, Gazdaságélénkítő program keretében megvalósuló egyéb mintaprogram támogatása céljából a Belügyminisztérium BM/11233-12/2020. számú döntése alapján 200.114.345 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az elnyert pályázati forrásból egy leromlott állapotú, központi helyen lévő épület (korábbi gyári Tiszti Kaszinó) került részleges felújításra a kor színvonalához méltó módon, melyben helyet kapott egy tészta-és molnárkalács-sütő üzem, biztosítva az üzemeltetéshez szükséges technológiai feltételeket, továbbá 5 fő munkavállaló foglalkoztatását is a projekt időtartama alatt.

A projekt 1 év alatt valósult meg (2020.11.15.-2021.11.14.).

Az Önkormányzat vállalta, hogy a projektzárást követően, saját költségvetésének terhére az üzem működéséhez szükséges 5 fő helyi munkaerő részére biztosít új munkahelyet.

molnarkalacs haz 600px

Napjainkban, a Borsodnádasdon zajló tervszerű, tudatos, hagyományőrző tevékenység, a néprajzi kutató- és gyűjtőmunka, a népszerűsítő rendezvények, a Molnárkalács Fesztiválok eredményeképpen a molnárkalács sütése virágkorát éli.

A helyiek odaadó munkájának köszönhetően sikerült a tradíciót megmenteni. A padlásokról és a pincékből előkerültek a régi, egyedi sütővasak, a családok étrendjében pedig ismét megjelent a finom ostya. E tradíció megőrzésének elismeréseként került 2012-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, majd 2018-ban a BAZ Megyei Értéktárba is.

nadasdi teszta 600px

A borsodnádasdi molnárkalács ostya sütése mellett, 2022. év elejétől a molnárkalács üzemben száraztésztát is készítenek. Minőségi alapanyagokat használnak fel. A rétesliszt (BFF55) a Kelet-Alfi-Ker Kft-től érkezik, a tojáslé pedig a Capriovus Kft-től. Egy műszakban 96 kg száraztésztát tudnak termelni. Egy présgép keveri és formálja a száraztésztát. Ezt követően kerül a szárítógépbe, ahol körülbelül 13-14 órát szárad, aztán a következő munkanapon történik a csomagolás kis és nagy kiszerelésekben (400 g, 5 kg). 

7 fajta száraztészta (4 tojásos) gyártása indult el:

  • cérnametélt,
  • kiskocka,
  • szarvacska,
  • orsó,
  • tarhonya,
  • szélesmetélt,
  • fodroskocka.
Rendelés leadása:  
  Kovács Zoárd
  +36-30/352-1366
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Galéria

Hagyományőrzés és Fesztivál

(képre kattintva nagyítható)

001 002 003 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 006 017 018 019 020 021 022 

Molnárkalács - Termelés

(képre kattintva nagyítható)

001 002 003 004 005 006 007 008 

Molnárkalács - Termék

(képre kattintva nagyítható)

001 002 003 004 

Tészta - Termelés és Termék

(képre kattintva nagyítható)

001 002 003 004 005 006 007 

Ön itt van: Home Turizmus Nádasdi Molnárkalács
X

Right Click

No right click