Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

Aktuális hírek

Húsvét 4. Vasárnapjára

Húsvét 4. Vasárnapja minden évben a Jó Pásztor ünnepe. A 4. húsvéti vasárnapon megünnepeljük a feltámadt Üdvözítőt, mint lelkünk jó Pásztorát. A Jó Pásztor képét maga az Üdvözítő állította elénk, amikor az evangéliumokban a nyájról gondoskodó, biztonságát magadó, életét feláldozó pásztorról beszélt. A mai vasárnapi evangéliumban is arról a jó pásztorról beszél, aki az Ajtón megy be juhaihoz, akik bizalommal hallgatnak szavára, aki néven szólítja őket, vezeti, előttük halad, és a nyáj követi, mert ismerik a hangját, és tudják, hogy bátran mehetnek utána. Jn 10,1-10
Ezek a kijelentések tükröt állítanak a mai vasárnapon elénk. Természetesen elsősorban nekünk, papoknak, de a hívek közösségének is. A pásztor nem lehet jó, nem lehet önzetlen, nem lehet gondoskodó, nyáj nélkül. Ezen az ünnepen pásztort és nyájat együtt akarja erősíteni és bátorítani Isteni Pásztorunk. A saját példáját, életét adja követésül nekünk.

A pásztorok elsődleges hivatása, feladata, hogy az Ajtón keresztül menjenek nyájukhoz. Az Ajtó, maga az Üdvözítő, akin keresztül haladva, megtanulhatjuk tőle az igazi felelősségtudatot, gondoskodást, mert azzal, hogy rajta keresztül keresem a rám bízottakat, feltölt az Ő erejével, lelkületével, szeretetével. Ezt minden lelkipásztor a napi imaéletéből kaphatja meg. Igen, nagy szükségem van a Jó Pásztorral való kapcsolatra, már mielőtt találkoznék a nyájjal. Ha Krisztuson keresztül akarom minden alkalommal felkeresni a rám bízott közösséget, akkor, megismerik a hangomat, elfogadják szavamat, megnyugtatja őket lelkipásztoruk irányt mutató élete és beszéde.

A nyáj feladata, hogy ismerjék pásztorukat. Mindenkor voltak, vannak és lesznek idegen hangok. Számítanunk kell arra, hogy pásztorom hangját el akarják nyomni, túl akarják kiabálni. Ettől nem félni kell, hanem ezt ki kell és ki lehet védeni. Hogyan, csak azzal az egy lehetőséggel, ha ismerem pásztorom hangját, életét, szeretetét. Ha legyőzök magamban minden visszahúzó erőt, amely pásztoromtól el akar fordítani. Ezt a hívek is a mindennapi imában, az Isten-kapcsolatban tudják megvalósítani. Mindig az Ajtón, Krisztuson keresztül érkező pásztoromra figyeljek, őt akarjam mindenben követni. Lehet, hogy néha áldozatot, kíván tőlem vezetése, irányítása. De mindenkor tudnom kell, hogy Jézuson, a Jó Pásztoron keresztül érkezik hozzám, és felelősséget érez értem.
Fogadjuk hát el a mai vasárnapon Jó Pásztorunk fegyelmeztetését, „hogy életünk legyen, és bőségben legyen.

A másik szép ünnepe a vasárnapnak az Anyák Napja. Május első vasárnapján minden évben az Édesanyákról emlékezünk meg. Midannyiunknak csodaszép ünnepe ez, hiszen mindannyian egy áldozatos Édesanyának köszönhetjük életünket. Az Isten egyszülött Fia mindenről lemondott ezen a világon. Hírnévről, gazdagságról, előkelő származásról. De egy Valakiről nem akart lemondani: az Édesanyáról. Azt akarta, hogy Ő is mint mi, Édesanyától szülessék erre a világra. Minden nap érezzük gondoskodó szeretetüket, minden nap tapasztaljuk áldozatos életüket. Minden nap hálásak vagyunk mindazokért, amiket nap, mint nap értünk tesznek. De ezen a napon, Anyák Napján különösen is megfogalmazódik bennünk köszönetünk, hálánk, és szeretetünk irántuk. Hiszen az Édesanyák is, mint a Jó Pásztor, az életüket áldozzák gyermekeikért, családjukért. Ez mindenkor természetes számukra, hiszen értük élnek. Minden mozzanatuk arra irányul, hogy gondoskodjanak gyermekeikről, családjaikról. Legyen számunkra is mindenkor természetes, hogy ezt az önfeláldozó életet nagyra értékeljük, igyekezzünk meghálálni, és egy kicsit viszonozni felnőtt életünkben is.

Szíves figyelmükbe ajánlom Mécs László papköltőnek A királyfi három bánata című versét. Alkalmas ezen a szép ünnepen ezzel felköszönteni Édesanyánkat. Isten éltesse az Édesanyákat! Köszöntésemet a fenti vers utolsó versével fejezem be: „…Hogyha a föld minden színmézét átadom, az ő édességét meg nem hálálhatom, ez az én bánatom, harmadik bánatom.

A nyilvános szentmisék továbbra is elmaradnak.

A Szent István templom reggel 8 – 19 óráig nyitva van, a rácsig lehet bemenni egyénileg imádkozni.
Plebános atya elvégzi egyedül a szentmisét Borsodnádasdon, a Szent István Templomban.
Húsvét vasárnapjain 8,30 órakor. Húsvéti idő hétköznapjain 8 órakor.

  • Ezeket a szentmiséket jelezni fogja a kezdő harangszó is, és vasárnap a szentmise központját jelző harangszó, az Úrfelmutatásra.
  • A hozzátartozók kérésére, az előjegyzett szándékot is elvégzem, de lehet kérni további szándékokat is. Kérem, telefonon jelezzék szándékaikat a hétköznapi szentmisékre a plebánián. 30 / 709 31 98, vagy 48 / 951 414
  • Kérem a testvéreket, hogy otthonában mindenki kapcsolódjon be a szent liturgiába, lelki áldozással részesülve az áldozat kegyelméből. Az interneten letölthető segédanyag található a tökéletes bánat felindításához és a lelki áldozáshoz.
  • Többen kérték, hogy legyen Borsodnádasdról is online közvetítés. Ez megvalósítható a hívek adományából. A rendszer kiépítése 200 ezer forintba kerül. Ha a testvérek adományaiból összegyűlik, megvalósítható. Várjuk adományaikat, melyeket be lehet fizetni bankszámlára, a 10400353 – 50526851 - 49691007 számra közvetítés jeligére, vagy napközben be lehet tenni a templomi perselybe is, borítékba téve, ráírva a jelige, vagy a plebánián nyugtára is be lehet fizetni.
  • A temetéseken, kérem a vészhelyzetre való tekintettel csak a közvetlen család vegyen részt. A 70 évnél idősebbeket kérjük, maradjanak otthon a saját érdekükben. A saját otthonában imádkozzon családtagjaival együtt az elhunyt testvér üdvösségéért. Ezzel éppúgy meg tudjuk adni a végtisztességet, és nem veszélyeztetjük sem magunkat, sem másokat.• További érseki rendelkezésig minden ugyanúgy történik, mint eddig.

Vigyázzunk egymás egészségére!
Vigyázzunk magunkra, engedelmeskedjünk vezetőink kérésének! Maradjunk otthon!!!
Szeretettel köszöntjük a héten születés és névnapjukat ünneplő testvéreinket.
Isten éltesse őket erőben és egészségben!Isten áldása, és kegyelme segítsen, erősítsen és töltsön el mindnyájunkat!

Lelkipásztori szeretettel
Dénes atya         

Ön itt van: Home Városunk Egyház Aktuális hírek Húsvét 4. Vasárnapjára
X

Right Click

No right click