Archív hírek

Lakossági tájékoztatás - 2020.04.13.

Tisztelt Lakosság!

A mai Húsvét hétfőn átgondoltuk, hogy a keddi munkanapot hogyan tudjuk Borsodnádasdon beindítani. Mik azok a kockázati tényezők, ami a koronavírus járvány terjedését elősegíthetik és a jelenleg érvényben lévő korlátozásaink szigoríthatóak-e úgy a továbbiakban, hogy azért a város működőképessége is fennmaradjon.

Ismételten szeretném megköszönni azt az általánosságban elmondható fegyelmezett magatartást, ami a kijárási korlátozásunk betartásával kapcsolatban tanúsítottak a hosszú hétvégén. Megköszönöm az Önök hozzáállását és a helyi polgárőrség munkáját!

Az este folyamán döntöttünk az alábbiakról, melyről az Ózdi Járási Hivatal Vezetőjét - aki jelen esetben a Helyi Védelmi Bizottság Elnöke is - az alábbiak szerint tájékoztattuk:

Mivel szinte biztosra mondható, hogy a fertőzés a településünkön az idős otthonon kívül is felütötte a fejét és az intézményen kívüli kontakt-kutatások eredményei még csak részben ismertek - a legnagyobb kockázati tényezőt a saját ellátórendszerünk jelentheti. Előre szeretnénk gondolkodni és úgy láttuk legjobbnak, ha a holnapi naptól bizonytalan ideig a Központi Konyhánkon történő főzést beszüntetjük. Az ellátottakat kedden és valószínüleg az egész héten készétel konzervvel fogjuk ellátni. A reggeli órákban a szolgáltatást igénybe vevők telefonon megkeresésre kerülnek, hogy így is igénybe kívánják-e venni az étkeztetést. A holnapi napon a konyhánkon teljes fertőtlenítést rendeltem el! A hatóságokkal átgondoljuk, hogyan lehetne a lehető legbiztonságosabb módon ebben a rendkívüli helyzetben is biztosítani a szociális és a gyermekétkeztetést.
Megkérjük az igénybe vevőket, hogy a konzervet kézhezvétel után fertőtlenítsék - és azt követően bontsák fel - de annak módjáról tájékoztatást adunk részükre.

Ugyancsak fertőtlenítését rendeltem el a főbb intézményeinkben- Hivatal, Szociális Központ, Egészségügyi intézmények, Kultúrház. A legtöbb intézményünk nem fogad ügyfeleket és látogatókat - de mindezek ellenére kollégák fordulnak meg ott - ezért ezen lépésünk is indokolt.

A holnapi napon ismételten fertőtlenítjük a város forgalmasabb közterületeit a Helyi Önkéntes Tűzoltóság segítségével.

Ahol csak lehetséges, továbbra is fenntartjuk azon intézkedésünket, hogy a munkavállalók a munkát otthonról végezzék, vagy töltsék az éves szabadságukat. Erre megkérjük a város jelentős foglalkoztatóit is.

A lakosságot a korábbiaknál is szigorúbban kérjük, hogy ne mozduljanak ki indokolatlanul az otthonaikból! Bizonyára egyre jobban fogy mindenkinek a türelme - de nem tudunk jobbat tanácsolni! Nagyon csúnya lefolyású betegséget tud okozni a vírus, ami itt van a településünkön - amíg ezt meg nem éljük, el sem tudjuk képzelni! Ha nem szükséges - ne tudjuk meg soha! Ez ellen jelen állás szerint az egyetlen védekezési mód, ha nem létesítünk kapcsolatokat, kontaktokat.

A mai napon ismételten gondoljunk azon szociális és egészségügyi ágazatban dolgozó kollégákra, akik saját testi épségüket is kockáztatták vagy kockáztatják a feladatuk ellátása érdekében: a most Húsvét Hétfőn a családjuktól távol lévő, idősotthonban lakó, valamint a már karanténban lévő ápolókra! Érezzük át milyen áldozat és hivatástudat is az, amit ők vállalnak vagy elszenvednek! Millió köszönet érte!
A jelenleg az otthonban lévőknek, valamint a háziorvosi ügyeletben szolgálatot teljesítőknek Csutor László ózdi önkormányzati képviselő, az ózdi The Best Pizzabár valamint önkormányzatunk biztosította apró gesztusként a húsvéti vacsorát - melyet ezúton is megköszönünk a támogatóknak!
Amit megtudtunk: az otthonban lévő ellátottak türelemmel és nyugalommal viselik a helyzetüket, egészségi állapotuk is kielégítő.

Ennyiről tudtam ma Önöket tájékoztatni. A holnapi napon beindul a hétköznapi élet - reményeink szerint sok dologban tudunk majd intézkedni.

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak szeretteikre!


Kormos Krisztián
polgármester   

Ön itt van: Home Hírek Archív hírek Lakossági tájékoztatás - 2020.04.13.